Zoekmachine optimalisatie (seo) en de marketingmix

Als je vaak bezig bent met online marketing en dan vooral met zoekmachine optimalisatie, dan is het belangrijk om je te realiseren dat alleen SEO niet genoeg is om succesvol te zijn in klantconversie. Het is belangrijk om de volledige customer journey in kaart te brengen en te begrijpen wat de rol van Zoekmachine optimalisatie hier in is.

Je leest in deze blog:

Zoekmachine optimalisatie en de klantreis

Als we kijken naar de klantreis (customer journey) zul je zien dat zoekmachine optimalisatie (SEO) ook gewoon één onderdeel is van de strategie om de klant aan jouw bedrijf te binden. Het is misschien wel de eerste stap waarbij een potentiële klant in contact komt met jouw bedrijf, maar het is zeker niet de enige stap. Als je alleen maar gefocust bent op conversie vanaf de eerste klik, dan doe je jezelf te kort.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een succesvolle klantconversie draait om het opbouwen van een relatie met de klant. Dit betekent dat je niet alleen moet zorgen voor een goede eerste indruk, maar ook moet blijven investeren in de relatie met de klant gedurende de hele customer journey.

Hoe ziet een klantreis er als voorbeeld dan uit? Onderstaand zomaar een voorbeeld van een route die een klant af zou kunnen leggen voor hij tot aankoop of het stellen van vragen over gaat.   

Voorbeeld van een klantreis:

Potentiële klant landt op jouw blog.

 • De klant is op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp en vindt jouw blog via een zoekopdracht in een zoekmachine.
 • De klant raakt geïnteresseerd in het onderwerp en begint jouw blog te lezen.

Remarketing campagne op basis van websitebezoek

 • Na het lezen van jouw blog, verlaat de klant jouw website.
 • Via een remarketingcampagne zorg je ervoor dat de klant opnieuw in aanraking komt met jouw advertenties, bijvoorbeeld via sociale media of display-advertenties.
 • De klant wordt overtuigd om een aankoop te doen en gaat zich steeds breder oriënteren.

Online vindbaarheid en relevantie

 • De klant is oriënterend en online op zoek naar informatie product of dienst en vindt jouw website (opnieuw) via een relevante zoekopdracht in een zoekmachine.
 • De klant raakt steeds verder geïnteresseerd in jouw aanbod en begint jouw product en dienst op jouw website te verkennen.

De regelmaat van Social media

 • Na het bezoeken van jouw website, besluit de klant om jouw bedrijf te volgen op sociale media.
 • De klant wordt regelmatig blootgesteld aan jouw content en blijft daardoor geïnteresseerd in jouw bedrijf.

De binding van emailmarketing

 • Je biedt de klant de mogelijkheid om zich in te schrijven voor jouw mailinglijst en een korting te ontvangen op de volgende aankoop.
 • De klant schrijft zich in voor de mailinglijst en ontvangt de kortingscode.
 • De klant raakt steeds meer geïnteresseerd in jouw aanbod en besluit uiteindelijk om een aankoop te doen.
 • Je blijft de klant regelmatig op de hoogte houden van nieuwe producten, aanbiedingen en andere relevante informatie via de mailinglijst.
klantreis of customer journey

De belangrijke rol van Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie heeft hierin wel een belangrijke rol te spelen. SEO zorgt namelijk voor een constante stroom van bezoekers naar jouw website. Zodra je eenmaal een goede ranking op de gewenste zoekwoorden hebt, en deze positie weet vast te houden, zul je continu bezoekers blijven ontvangen. Dit geeft jou de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het zoekgedrag van jouw klanten. Dankzij dit inzicht kun jij daar vervolgens weer op inspelen met nieuwe content.

Door het inzicht in het zoekgedrag van jouw klanten, kun je ook beter begrijpen waar zij behoefte aan hebben. Dit geeft jou de mogelijkheid om jouw marketingstrategie hierop aan te passen en op deze manier jouw klanten beter te bedienen. Bovendien levert het gebruik van SEO jou waardevolle marktinzichten en data op, die je weer kunt gebruiken om jouw strategie te verbeteren.

Kortom, SEO is een belangrijk onderdeel van de marketingmix, maar het is niet het enige dat nodig is om klantconversie te realiseren. Het is belangrijk om de volledige customer journey in kaart te brengen en te begrijpen hoe SEO hierin past. Door te investeren in een goede relatie met jouw klanten gedurende de hele customer journey, zul je in staat zijn om meer succes te boeken met jouw marketingstrategie.

De 5 voordelen van SEO in de marketingmix

SEO (Search Engine Optimization) is een belangrijk onderdeel van de marketingmix en kan bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw bedrijf online. Hieronder zal ik de voordelen van SEO in de marketingmix verder uitwerken:

1. Samengestelde resultaten

SEO leidt tot samengestelde resultaten, wat betekent dat het zowel organisch verkeer als betaald verkeer kan opleveren. Door te investeren in SEO, zorg je ervoor dat jouw website hoger in de zoekresultaten verschijnt en dus meer organisch verkeer genereert. Dit kan op de lange termijn kostenbesparend zijn omdat je minder hoeft te betalen voor betaald verkeer (google ads). 

Aanvullend kan SEO ook bijdragen aan het genereren van samengestelde resultaten door het gebruik van verschillende soorten content, zoals video’s, afbeeldingen en infographics. Door deze content te optimaliseren voor zoekmachines, kunnen ze beter worden gevonden en gedeeld op andere online kanalen.

2. Constante stroom websitebezoekers

Een ander voordeel van SEO is dat het kan zorgen voor een constante stroom van bezoekers naar jouw website. Zodra je eenmaal een goede ranking in de zoekmachines hebt behaald, zul je continu bezoekers blijven ontvangen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld advertenties, waarbij je alleen verkeer ontvangt zolang je blijft betalen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je jouw ranking vast moet zien te houden. Ook dit is hard werken en zeker niet gratis zoals wel vaak wordt gedacht. 

3. Marktinzichten en data

Door te investeren in SEO, kun je waardevolle marktinzichten en data verzamelen. Je kunt bijvoorbeeld in Google Search Console zien welke zoekwoorden en zoektermen jouw doelgroep gebruikt om jouw website te vinden en op basis hiervan jouw marketingstrategie aanpassen. Hierdoor kun je beter inspelen op de behoeften van jouw klanten en hen beter bedienen.

4. Content ideeen en generatie

SEO kan ook bijdragen aan het genereren van ideeën voor nieuwe content op jouw website. Door te kijken naar de zoekwoorden en zoektermen waar jouw doelgroep op zoekt, kun je nieuwe ideeën opdoen voor blogs, artikelen of andere relevante content die aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep.

5. geeft inzicht in het zoekgedrag van klanten

SEO kan ook bijdragen aan het genereren van ideeën voor nieuwe content op jouw website. Door te kijken naar de zoekwoorden en zoektermen waar jouw doelgroep op zoekt, kun je nieuwe ideeën opdoen voor blogs, artikelen of andere content die aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep.

SEO voordelen in de marketingmix

Al met al biedt SEO dus verschillende voordelen in de marketingmix. Het draagt bij aan het vergroten van de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw bedrijf online, kan bijdragen aan kostenbesparing en biedt waardevolle data en inzichten om jouw marketingstrategie te optimaliseren.